neděle 28. srpna 2016

MY MAD FAT DIARY

Jestli existuje seriál, který mě v posledních měsících nadchnul, pak je to méně známý, ale o to více kvalitní britský kousek - My mad fat diary. 


Rae, hlavní postava seriálu, je tlustá holka s psychickými problémy. Díky pokusu o sebevraždu se dostane do nemocnice, kde si ji po několik měsíců nechají. Po propuštění se ocitá ve světě, ve kterém neumí existovat, hlavně proto, že neumí existovat sama se sebou. Nachází nové přátele, nové vztahy a nové situace. Před svými přáteli se snaží utajit jak svou minulost, tak i fakt, že navštěvuje terapii, kde se snaží vyrovnat se svými černými myšlenkami a sebedestruktivními sklony.

Seriál je velmi dobře hodnocen skrze své přesvědčivé svědectví o psychické nemoci, které je po celou dobu zobrazováno skrze myšlenky a zápisy do deníku šestnáctileté teenagerky, která se ocitá v situacích běžných pro její vrstevníky. A ačkoliv se snaží s nimi vyrovnat, klopýtá a dělá chyby, které ji ženou do krajních situací. Díky pochybnostem o sobě zraňuje celé své okolí. 

Velmi oceňuji opravdovost a otevřenost celého příběhu, který působí jako zpověď zlomené mladé ženy. Spousta myšlenkových pochodů hlavní hrdinky je mi nějakým způsobem blízká, a nemám problém se v některých situacích poznat. Mimo hlavního tématu působí seriál jako materiál pro teenagery - nechybí zde pařby, mladická nerozvážnost, první lásky ani pubertální výstřelky. Smutné chvíle střídají ty veselé a lehkovážné, a celé vyznění seriálu je pro mě ve finále tragikomické. 

Celý seriál má spád a konec každého dílu je poměrně napínavý. Také díky tomu jsem prakticky komplet seriál zhlédla za jednu noc, jelikož jsem se od něj nemohla odtrhnout. První díly působí především jako ukotvení do děje, v polovině první série se tempo zvyšuje a udrží si jej až do konce seriálu. Jak už jste asi pochopili, seriál není nikterak dlouhý. Obsahuje pouze tři řady, přičemž první obsahuje šest dílů, druhá sedm, a třetí pouze tři. Průměrná délka jednoho dílu je okolo 45 minut. 

Pokud oceníte trochu netradiční materiál a přehlédnete občasnou pohádkovost děje, pak vám mohu tento počin vřele doporučit. Oproti všem fiktivním seriálům působí tento až příliš opravdově a syrově, což je příjemná změna. 

A pokud už tento seriál znáte, jaký máte názor?

4 komentáře:

  1. To vypadá fakt dobře, zrovna hledám seriál na který bych jsem se mohla podívat :) tenhle vypadá skvěle :) moc děkuji za tip. Líbí se mi tvůj blog, dávám odběr! :) ♥ taky píšu blog, tak pokud by ses chtěla mkrnout případně dát taky odběr, budu moc ráda :) můj blog: www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mě teda strašně mrzelo, že seriál skončil, fakt jsem si ho strašně oblíbila. Celkově mám dost britských seriálů ráda, ačkoliv Skins se asi už nikdy nic nevyrovná :D

    Simply Janet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to hrozně mrzelo, pořád jsem čekala nějaký pohádkový konec s panem dokonalým :D
      Jinak sama mám poměrně dost oblíbených britských seriálů, hlavně co se týče sitcomů - tam je můj absolutní top Black Books, a pak samozřejmě IT Crowd :)

      Vymazat