čtvrtek 26. ledna 2017

Jaké je to být rozpolcený?

Kevin by se dal považovat za normálního, možná trochu výstředního chlapíka. Nebýt toho, že kromě Kevina, tu máme dalších 23 osobností, které s ním sdílí jeho tělo. Kevin totiž díky traumatu z dětství trpí diagnózou DID (mnohačetná porucha osobnosti). Své místo na světle si postupně uzurpuje každá z jeho identit. Vlivem stresu i ty, které měly zůstat v temnotách. Co se stane, když jedna z nich provede něco opravdu zlého? Ostatní začnou zoufale volat o pomoc. 

Zdroj:http://www.popsugar.com/entertainment/Split-Movie-Spoilers-42996275

Thrillery o nejrůznějších psychických poruchách jsou něčím, co si jen málokdy nechám ujít. Ať už se jedná o schizofrenii, paranoiu nebo jinou psychickou obtíž. A když vypadá trailer navíc lákavě, jako je tomu u tohoto filmu, těžko se tomu odolává. I když námět není nijak originální, zpracování na mě poměrně zapůsobilo, nemluvě o tom, že jsem byla zvědavá, jak si James McAvoy s touto složitou rolí poradí. A co vám mohu říct hned ze startu je, že to zvládl bravurně.

Zpočátku se to může zdát jako vcelku jednoduchý kriminální případ. Tři dívky zmizí neznámo kam, policie rozjede pátrání a hledá pachatele. O této části se ale moc nedozvíme. Většina děje se odehrává převážně na dvou místech - v podzemí, kde jsou drženy dívky, a v bytě, ve kterém pracuje psychiatrička, jež má Kevina na starosti. Ani co se týče postav není film příliš bohatý. Kromě ústřední role Kevina alias Barryho, Denise, Hedwiga či Patricie se setkáváme pouze s psychiatričkou, jejíž role se zdá zásadní v celém příběhu, a se třemi dívkami, z nichž nejvýraznější je typická postava šikanované dívky z ústraní, nesoucí si traumata z dětství. Film je však krásnou ukázkou toho, jak se zdá z mála vytřískat kvalitní výsledek.

Celý počin stojí na výborném hereckém výkonu Jamese McAvoye, který měl nesnadný úkol ztvárnit několik různorodých osobností, prakticky v několika momentech. Jeho plynulé přechody z jedné identity do druhé jsou brilantní ukázkou jeho herectví. Ani na chvíli jsem neměla důvod mu nevěřit. Narovinu musím říct, že jeho role mě opravdu po celý film bavila neskutečným způsobem. A přestože nebyl první volbou pro tuto roli, věřím, že byl volbou fantastickou, protože podal úctyhodný a především uvěřitelný výkon. 

Zpočátku nemá snímek kdoví jaký spád. Jedná se spíše o seznamování se s prostředím a s postavami, ovšem zhruba od poloviny se dostává do tempa, které vyvrcholí v možná nečekaný a v možná naprosto čekaný konec. Co mi možná přeci jen trochu překáželo byl klasický prototyp, kdy největší šanci na přežití má od začátku utlačovaná podivínka s temnými tajemstvími, kterou vlastně nikdo nemá moc rád a všude je tak trochu navíc. I když chápu, že pro film to byl podstatný detail, a na vývoj děje měl v tomto případě určitý vliv. 

Pokud jste stejně jako já blázni do thrillerů s podobným námětem, mohu vám snímek s klidem doporučit. Sice se možná párkrát trochu leknete, ale zato si odnesete kvalitní filmový zážitek, který naplní vaše očekávání. 




Jsme to, co věříme, že jsme. Nebezpečná myšlenka, viďte?

Žádné komentáře:

Okomentovat