sobota 28. ledna 2017

Lepíte? Lepíme!

Každý zběhlý v plánování ví, že bez samolepek to zkrátka nejde. Samolepky dělají diář hezčím, barevnějším a veselejším. A nejen, že existuje neskutečné množství samolepek na výběr, ale navíc si může člověk vytvořit i nějaké vlastní, přesně podle svého gusta. A to už stojí za to, no ne? 


K diářovým samolepkám se můžete dostat mnoha způsoby. Asi nejjednodušším je si je prostě koupit. I u nás už funguje velké množství eshopů, které jsou zaměřené přímo na planner komunitu, a k dostání je nepřeberné množství příslušenství od nejrůznějších značek. Cena v českých eshopech bývá však o něco vyšší než v zahraničí. Spousta nálepek se dá taky sehnat za pakatel na ebay nebo aliexpress. Tam nakupuji drobné ozdoby nejčastěji, cena bývá kolem 25 korun za balení, což je oproti českým obchodům příjemná změna. Neseženete tam ovšem přímo diářové samolepky, a samozřejmě ani samolepky s českými popisky. 


Super možností je tisk doma. Každý, kdo má doma tiskárnu, si může snadno vytisknout vlastní samolepky. Ať už stažené, nebo vlastnoručně vytvořené. A není k tomu potřeba ani nic speciálního a nesehnatelného. Jediné, co je potřeba, jsou lepící etikety, které jsou ke koupi prakticky v každém papírnictví. Pak už stačí arch vložit do tiskárny místo běžného papíru a tisknout do aleluja. Vzhledem k papírovému povrchu etiket je možné použít jak laserovou tak inkoustovou tiskárnu. Sama jsem takto natiskla několik A4. Jediné, co mi vadilo, byla potřeba každou samolepku oříznout/vystřihnout. Bílé okraje samolepek můžou být občas trochu nevzhledné, ale i na tento problém existuje řešení.


Pokud se vám více líbí samolepky na průhledném podkladě, i zde existuje řešení, jak si vytvořit vlastní design. Prodávají se speciální samolepící folie, levnější do laserové tiskárny, dražší do inkoustové. Jejich cena je však podstatně vyšší, než u etiket. V případě tisku pár archů se to nemusí vyplatit. Sama jsem raději zvolila návštěvu copycentra, kde mě tisk jedné A4 v černobílé vyšel asi na 33 kč. Pokud je to pro vás schůdnější řešení, zkuste se poptat v místních copycentrech, věřím, že nějaké tuto službu nabízí. Samozřejmě se ani v tomto případě nevyhnete vystřihování či ořezávání. Průhledné okraje však už nejsou tolik rušivé. 


TIP! Pokud sháníte nějaké motivy z oblíbeného seriálu, filmu či hry, doporučuji se na internetu podívat po dingbats fontech. Jedná se o obrázky, které se chovají jako počítačové fonty, můžete je tedy libovolně zvětšovat či zmenšovat, a to bez ztráty jejich kvality. Dají se nalézt všemožné motivy od zvířátek, přes kytičky až po postavičky z Family guy. Doporučuji stránky dafont či 1001fonts. Po stažení je stačí rozbalit (bývají ve formátu rar či zip) a daný font zkopírovat do složky Písma ve Windows. K této složce se buď dostanete cestou C:\Windows\Písma nebo stačí napsat písma do vyhledávání. 


Co se týče skladování, preferuje každý jiný systém. Někdo schovává celé archy, a vystřihuje až podle potřeby. Někdo si nastříhá samolepky dopředu, a nosí je třeba v obálce či složce. Sama jsem si vymyslela systém trochu odlišný. V papírnictví jsem si koupila samolepkové album, ze kterého jsem vytáhla a následně proděravěla stránky tak, abych je mohla vložit do diáře. Na ně jsem pak nalepila vybrané samolepky, které neustále nosím v diáři s sebou. V případě potřeby stačí pouze odlepit a nalepit. Sice dá příprava více práce, ale později už mi stačí jen přelistovat dozadu, a vybrat si vhodnou samolepku, a to i ve škole, kde se mi nehodí něco složitě stříhat. 


TIP! Málem bych zapomněla ještě na další možnost, která nezahrnuje tisknutí na speciální papíry. A tou je lepící "korektor" z dm, který se prodává u fotografického sortimentu. Slouží k nalepování fotek, a vypadá jako korektor na chyby v textu. S ním stačí tisknout na obyčejné papíry, a následně je přejet tímto udělátkem. 

A čemu dáváte přednost vy? Máte nějaký speciální tip, jak skladovat samolepky? 

Žádné komentáře:

Okomentovat