pondělí 6. února 2017

Jak si vybrat správný obor?

Začal únor, měsíc, kdy se uzavírají přihlášky na většinu vysokých škol. Někteří lidé už odmalička vědí, co chtějí v životě dělat a cílevědomě si za tím jdou. Jiní naopak stále tápou s nejasnou vidinou vlastní budoucnosti. Oborů na výběr je velké množství a není právě jednoduché se v nich vyznat. Přesto se jedná o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí pro vlastní budoucnost. Vzhledem k tomu, že "správnou" volbu jsem trefila defakto až na potřetí, jsem se rozhodla sepsat pár tipů, podle čeho se rozhodovat. Třeba vám to trochu pomůže.

Hledejte ideální poměr

Je sice krásné studovat něco, co vás baví a naplňuje, ale po nástupu na pracovní trh může dojít k nepříjemnému vystřízlivění. S některými obory zkrátka není lehké se uplatnit. Mladých uměnovědců či sociologů vychází ze škol poměrně velké množství, a aniž bych chtěla tyto obory či jejich studenty nějak urazit, právě ono množství je jim kolikrát na škodu. Nelze se samozřejmě orientovat pouze podle uplatnění, přeci jen ne každý může být IT odborníkem nebo strojařem, ale i tak není radno jej opomíjet.

Dělejte, co vás baví

Trochu to odporuje předešlému odstavci, přesto si myslím, že je důležité to zdůraznit. Je potřeba, aby vás studovaný obor bavil. Ne nutně celý, se všemi předměty a plány, ale to jádro vás musí zajímat. Je neskutečně těžké studovat něco, co vás nenaplňuje, nebaví a vlastně k tomu nemáte žádnou motivaci. Právě vnitřní motivace je onen klíč k úspěšnému studiu. Věřte mi, že klacky pod nohy vám budou házet i tak dost, není třeba se trápit ještě tím, že vás studium nebaví či dokonce bytostně štve. Štvát vás často bude i studium, které vás baví, vím o čem mluvím.

Prohlédněte si plány

Anotaci, kterou o oboru přináší univerzita může znít lákavě. Dokáže vás naplnit pocitem, že tohle chcete dělat celý život a je to smysl vašeho bytí. Nenechte se tímto pocitem unést. Nikdo vám upřímně nenapíše, že obor je vlastně nudná slátanina plná suché teorie, po jejímž vystudování budete akorát solit hranolky v mekáči (ok, teď trošku přeháním, ale chápeme se, že?). Každá škola disponuje informačním systémem, ve kterém si můžete prohlédnout plány a předměty vámi vybraného oboru. Případně je můžete nalézt na stránkách příslušné katedry. Možná zjistíte, že polovina předmětů není vůbec tak lákavá, jak se zdálo a druhá vás bytostně nudí už od pohledu. 

Ptejte se!

Na facebooku existuje pro každý obor na každé škole nějaká ta skupinka. Nestyďte se, a napište některému současnému studentovi. Můžete tak získat neocenitelné poznatky ze studia, které vám žádné oficiální texty neodhalí. Máte šanci se dozvědět informace nejen o organizaci studia, rozvrzích či zázemí, ale také o přístupu vyučujících. Právě přístup k výuce může ve vašem rozhodování hrát velkou roli. Nikdo nechce studovat obor, kde vyučující chodí do výuky pozdě (či vůbec), výuku nahrazují ve zkouškovém, nebo nemají vůbec zájem předat studentům nějaké užitečné informace. Ptejte se, ptejte se, ptejte se.

Navštivte místo budoucího studia

Každá škola pořádá den otevřených dveří, kdy si můžete prohlédnout jednotlivá pracoviště, knihovnu, menzu a další školní zázemí. Roli to pro vás hrát nemusí, přesto je dobré udělat si nějaký názor, ať už na prostory školy či město obecně. Jak daleko jsou jednotlivé katedry od sebe? Jak daleko je to do menzy? Jsou přestávky na přechody mezi budovami dostatečné? Jezdí všude autobusy/tramvaje/trolejbusy v pravidelných intervalech? Jaké jsou ceny bydlení? Jak vypadají koleje? Žádná otázka není hloupá!

Buďte kritičtí

Nenechte se zmást letáky, akcemi či plakáty. Navenek vše vypadá úžasně, a skoro každá škola působí jako sen. Je to jen dobře promyšlená reklama. Škola dostává zaplaceno dle počtu studentů, je v jejich zájmu přivést co nejvíce lidí. A přestože jedna fakulta může působit jako sen (a může taková opravdu být), druhá může být noční můra, kterou nechcete zažít. Nebojte se hledat co nejvíce názorů. Zároveň ovšem nevěřte všemu, co se říká. Značná část studentů má tendence přehánět, hlavně co se týče náročnosti studia. Co je pro jednoho nepřekonatelný problém, může být pro vás procházka růžovou zahradou. Mluvím z vlastní zkušenosti, nic není tak horké. Pokud však opakovaně slyšíte stížnosti na vyučující či výuku samotnou, zbystřete.

Srovnejte si priority včas

Hlásíte-li se na více škol, je pravděpodobné, že se vám přijímací zkoušky budou krýt. Je dobré už dopředu vědět, čemu byste v takovém případě dali přednost, abyste nebyli nemile překvapeni. Panuje názor, že školy to mají domluvené a dělají to schválně. To nemohu potvrdit ani vyvrátit, je ovšem pravda, že se taková situace opakuje prakticky každý rok (a v některých případech se shoduje nejen den, ale i hodina). 

Je to jen vaše volba!

Spousta lidí bude mít tendence vám radit a snažit se vás někam nasměrovat. Pokud vás dobře znají, je dobré brát jejich názory v úvahu při rozhodování. Nebudou to však oni, kdo bude studovat, a proto nezapomínejte, že konečné rozhodnutí je vždy na vás. Nenechte se zbytečně zviklat od vámi vybraných oborů jen proto, že někdo má jiný názor. I tak budete neustále poslouchat "A co s tím budeš dělat? Co z tebe pak bude? Uživí tě to?" etc.

A když to nevyjde?

Jako člověk, který ukončil dva obory, než se vrátil k úplně první volbě, mohu říct jen to, že svět se kvůli jedné špatné volbě nezhroutí. Pokud zjistíte, že vámi vybraný obor není dle vašeho gusta a raději byste studovali něco jiného, neváhejte. Je zbytečné se trápit na oboru, který vás nebaví a ve kterém se nechcete po vystudování realizovat. Je lepší ztratit jeden rok a najít to pravé, než zbytečně ztratit let několik. Pokud se rozhodnete obor opustit, je lepší studium zcela ukončit. Status studenta je sice lákavý, ale může se stát, že pak budete nuceni si studium doplácet. A není to zrovna levná záležitost. 

Co říci na závěr? Je normální, pokud si nejste jistí, co chcete v životě dělat. Spousta lidí se hledá ještě po vysoké škole, a své uplatnění najdou i mnohem později. Je nepříjemné stát v takové pozici, obzvlášť pokud vaši přátelé chtějí být už od plenek právníci či doktoři, ale věřte, že v tom nejste sami. Na to čím chcete být přijdete, ať už dříve nebo později.


Hodně štěstí!

3 komentáře:

  1. Souhlasím, hezky napsáno. Sama jsem byla přijata na prestižní školu v ANglii ke studium psychologie. Nyní jsme si vzala gap year a dost přemýšlím, že obor i školu změním... bohuže po velmi tvrdé práci. Nadruhou stranu si říkám, že dokud studium nezkusím, nemůžu vědět, zda-li mě skutečně bude bavit nebo ne. Hm.. co teď?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to člověk nezkusí, tak nikdy neví, to je určitě pravda. Může to být super, a stejně tak nemusí. Když to člověk nezkusí, bude litovat. Když zkusí a nesedne mu to, bude litovat také. Je to Sofiina volba, bohužel.

      Vymazat
  2. Ja som si bola vždy istá že budem lekár alebo biológ a zrazu prišla politológia... čas sa kráti a ja si stále nie som istá

    OdpovědětVymazat