čtvrtek 17. listopadu 2016

Zvířata... fantastická?

Jsem si jistá, že s recenzemi Fantastických zvířat se v nejbližších dnech roztrhne pytel. Je to jeden z filmů, na který se těší banda milovníku Harryho Pottera, a všichni budou mít touhu se k němu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že jsem ve světě HP prakticky žila po tři roky, nemohla jsem si tento film nechat ujít. Narozdíl od ostatních jsem se však cíleně vyhla veškerému hype okolo tohoto snímku, nečetla jsem dohady a jediné, co jsem za celou dobu zhlédla, byly dva trailery. Neměla jsem tedy žádná očekávání. Spíše jsem se obávala, že se bude jednat o slabých odvar z HP světa, a po Prokletém dítěti jsem se bála zklamání.

Warner Bros pinctures

O to více jsem byla překvapena kompozicí celého filmu. Příběh držel překvapivě dobře pohromadě, a postavy jsou víceméně uvěřitelné, obsazení nemohu nic vytknout. Snad jen na konci jsem si nebyla jistá jednou z postav, ale na její obsazení panují obecně rozporuplné názory. Eddie Redmayne je pro mě novinkou. Neviděla jsem žádný z jeho předešlých filmů, snad jen ty, kde hrál vedlejší role, a tak mi nijak nepronikl do mé chabé paměti. V této roli mi přišel k sežrání, a neskutečně se mi tam líbil. Málokdy mám takový pocit, že se někdo na danou roli hodí tolik, jako Redmayne na Newta. 

Co se týče zpracování, začnu do zvířat. Ta jsou perfektní. Naprosto mě učarovala, a myslím, že se tvůrcům maximálně povedla. Od hrabáka po chropotala. Pokud jde o ostatní efekty, místy bych možná sundala nohu z plynu. Akčních scén tam bylo trochu více, než bych pokládala za nutné, ale celkově mi to nijak extra nevadilo. I z tohoto pohledu jsem byla spokojená.

Humor mě překvapil asi nejvíce. Pokud jsem něco opravdu nečekala, byl to jemný ale dobře mířený humor, díky kterému jsem nejednou vyprskla smíchy, a soudě dle reakcí v kině jsem nebyla jediná. Nebyl nucený ani hloupě "americký", a pracoval spíše s náznaky a výrazy, než s vtipnými replikami. 

Z filmu jsem odcházela více než nadšená. Předčil má chabá očekávání mnohonásobně, což byla po předchozích zkušenostech s mnoha velkofilmy příjemná změna. Těžko bych hledala něco, co bych mohla vytknout. A dělat to nebudu. Nebudu se za každou cenu stavět do role kritika, a hledat chyby na filmu, který ve mně zanechal tak pozitivní dojem, že bych na něj chtěla jít zase znova. 

A co vaše dojmy z návratu do světa HP? Byla to pro vás příjemná cesta nebo to místy drncalo?

3 komentáře:

  1. Moc pěkné shrnutí filmu :) Sama se na Fantastická zvířata moc těším a doufám, že budou prostě fantastická :D Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se tento film strašně líbil, akorát jsem se několikrát dostala do rozepře se svými vrstevníky kteří tvrdili, že to s HP nemá nic společného - a jak se ukázalo, ti co to říkají nečetli knížky, kde se celá situace s Grindewaldem hodně rozebírala, ačkoliv o tom ve filmech HP zmínka nebyla. Za to kniha Prokleté dítě mě neskutečně moc zklamala :(.

    fellienm.com

    OdpovědětVymazat